Beter slapen door te sporten

Beter slapen door te sporten

Uit Door admin

Dat sporten goed is voor onze gezondheid en ervoor zorgt dat we afvallen is iets wat we al langer weten, maar wist je dat je ook een betere nachtrust hebt als je regelmatig sport? Door zo nu en dan te bewegen val je gemakkelijker in slaap en zal je ook beter doorslapen.

Verhelp stress

Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen. Door stress aan te pakken, zal uw nachtrust op termijn ook heel veel verbeteren. Sporten is een hele goede manier om stress aan te pakken. Sporten vermindert stress, omdat er tijdens het sporten stoffen als serotonine, dopamine en endorfine vrijkomen. Serotonine samen met het hormoon melatonine staan centraal bij slapen maar ook bij slapeloosheid. Verder heeft serotonine heel veel invloed op het geheugen, zelfvertrouwen, emotie en eetlust. Het stofje dopamine speelt ook een hele grote rol bij het ervaren van blijdschap en welzijn. Endorfine heeft als eigenschap dat het een pijnstillende werking heeft en dat het een euforische en gelukkig gevoel veroorzaakt. Het is dus wetenschappelijk bewezen dat je door sporten blij en gelukkig kan worden. Dit komt mede omdat door regelmatig te sporten stress wordt tegengegaan en er stoffen aangemaakt worden die een belangrijke rol spelen bij de slaap, daarom is het goed om dagelijks te bewegen.

Hoeveel moet ik dan sporten per week?

U moet niks, maar als u wilt beginnen met bewegen is een minimum van drie uur per week toch wel vereist om de stress op tegen te gaan. U kunt dit verdelen over de hele week, bijvoorbeeld zes keer, een half uur. U kunt ook ervoor kiezen om deze uren achter elkaar actief bezig te zijn. Als u dit een paar weken volhoudt zult u zien dat de nachtrust zeker zal verbeteren. Het makkelijkste is dan ook om een sport te doen waar u plezier in hebt, iets wat leuk blijft. Uiteindelijk is het toch makkelijker om te gaan sporten als je er zin in hebt.

Stel doelen

Begin rustig met iedere activiteit die u onderneemt. Wanneer u te snel, te hard gaat trainen is er een grotere kans dat u blessures oploopt. Verstandig is dan ook om verschillende activiteiten te doen, voor de afwisseling maar ook om blessures te voorkomen. Als u voor afwisseling zorgt is het ook makkelijker vol te houden. Wat ook essentieel is voor een goede nachtrust en na een stevige training is; om een juiste matras te hebben. Voor advies kunt u terecht bij Slaaploods.